Skip to Content

De eenvoud van de Cloud geeft nieuwe complexiteit

Overzicht van de Cloud voor de gewone man en vrouw

  1. IT Cloud = Gewoon water uit de kraan
  2. Trends van de Cloud
  3. Nieuwe Risico's
  4. Waarom IT zo druk is met de Cloud
  5. IT kretologie

 

IT Cloud = Gewoon water uit de kraan

De IT wereld is reeds geruime tijd vol van Cloud en Cloudtechnologie.
Voor de gewone man: Wat is dat nou dat Cloud gedoe?

Simpel gezegd: In plaats van zelf alles te doen besteed je een deel (of alles) van de IT uit aan een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Vergelijk dit maar met: Niet zelf jouw electriciteit produceren maar gewoon een abonnement nemen bij de lokale energiemaatschappij.

Je bent niet geintereseerd in de productie, transport, beheer enz., maar in het resultaat (het eindproduct): Applicaties met samenhang die nauw aansluiten op de bedrijfsprocessen

Hetzelfde vergelijk gaat op voor: water, gas, warmte (stadverwarming), ontvangst van amusement (radio / TV), Internet en een (spaar)bank. Jawel, het vergelijk gaat ver. In plaats van zelf je geld in een doos te bewaren of een oude sok en deze goed te verstoppen, kun je jouw geld ook op de bank zetten. Je hoeft er dan niet zelf op te passen en het is veilig opgeborgen. 

Trends

Als gevolg van betrouwbaar Internet, kleine datacenters met hosting (denk aan websites) en virtualisatie zijn grotere (en gespecialiseerde) datacenters ontstaan die hun diensten willen uitbreiden. Omdat zij standaard dienstverlenging op veel grotere schaal uitvoeren kunnen zij dit aanzienlijk goedkoper. Ook is er onderlinge concurrentie waardoor de prijzen scherp blijven.

Een organisatie die zelf zijn infrastructuur koopt en blijft beheren loopt uiteindelijk tegen de lamp: De collegabedrijven kunnen het veel goedkoper omdat zij (grote) delen hebben uitbesteed en de regie voeren zodat uiteindelijk een betere "match" ontstaat met de bedrijfsprocessen.

Nieuwe risico's

Wat nu veilig lijkt kan later resulteren in een risico. Het uitbesteden, outsourcen, outtasken brengt nieuwe risico's met zich mee. Nu kan alles prima in orde zijn maar men dient altijd alert te blijven. De taak van de IT manager verschuift naar het controleren van de zaken die zijn uitbesteed en het voortdurend op zijn hoede zijn en blijven voor eventueel gevaar (risicomanagement). Uiteraard dienen de kosten voortdurend onder de loep genomen te worden. De taak van een IT manager verschuift naar die van een contract en service manager.

Een ander aspect vormt de samenhang van de IT zaken (o.a. applicaties) die zijn uitbesteed aan een zogeheten Cloudproviders. Wanneer er iets mis gaat in de keten, wie gaat dit dan oplossen?

Waarom IT zo druk is met Cloud

De IT praat veel over cloud. Logisch het heeft een grote invloed op bestaande organisaties. Overal waar verandering plaatsvindt o.a. als gevolg van kostenbesparingen zullen weerstanden in een organisatie ontstaan. Uiteindelijk worden een groot aantal IT componenten en services gewoon standaard, net zoals water uit de kraan en stroom uit het stopcontact.

IT Kretelogie

In de IT worden regelmatig nieuwe kreten gelanceerd om een mond vol verklaringen af te korten met de zogeheten drie of vier letter afkortingen. De meest trendy kreten zijn:

SaaS, PaaS, IaaS

dit zijn nadere aanduidingen op aaS (as a Service)

Met de volgende beginletters:

P = Platvorm

I = Instrastructure

S = Software

Wordt vervolgd, . .