Skip to Content

SolarWinds SEUM review

Een van de recente toevoegingen bij SolarWinds is SEUM (Synthetic End User Monitor). Hier volgt een kort review van dit product.

Het product valt in de algemene categorie van End User Response Time Monitoring. Zeg maar: Hoe ervaart de gebruiker de responstijden van een (web)applicatie.
Lees meer op: http://www.abraxax.com/html/end2endmonitoring.html

Binnen de IT is een verschuiving waarneembaar van tools. De meeste organisaties maken reeds gebruik van een of andere vorm van IT monitoring tools. Al is het maar een eenvoudige of een open sourceversie. Dit zijn vaak de zogeheten element monitoring tools. Deze bewaken een specifieke waarde van een systeem (CPU, geheugen, disk, netwerkverkeer op een interface, buffers, enz). Het zegt echter niets over hoe een gebruiker de performance van een applicatie ervaart.

Er zijn veel applicaties. Steeds meer applicaties krijgen een webinterface. Hier maakt SolarWinds dankbaar gebruik van om een eenvoudige End User Monitor toe te voegen aan het algemene monitoring platform ORION.

Toepassingen SolarWinds SEUM

 1. Geeft een eerste indruk hoe belangrijke webapplicaties het doen (performance).
 2. Eenvoudige ketenmonitor.


Functionaliteit SolarWinds SEUM

 1. Doet alleen webapplicaties.
 2. De transacties die gemeten moeten worden dienen via een transactierecorder opgenomen te worden.
 3. Vanuit verschillende locaties kunnen webapplicaties worden gemeten (via een player die dan communiseert met de centrale server).
 4. Licentiestructuur op basis van het aantal webtransacties (website).
 5. De SEUM transactierecorder maakt gebruik van de geinstalleerde Internet Explorer op het systeem waar de recorder wordt gestart.

Voordelen

 1. Als je gebruik maakt van SolarWinds Orion, dan is dit een handige aanvulling als je beperkte wensen hebt op het gebied van End User Response Time monitoring.
 2. Is snel te installeren
 3. Heeft een prettige gebruikersinterface.
 4. Voor kleine omgevingen is deze tool erg pragmatisch


Nadelen

 1. Het is een zeer eenvoudige monitor (het doet net iets meer dan een webpagina ophalen).
 2. Beperkte functionaliteit.
 3. Naar verhouding erg prijzig.
 4. Onoverzichtelijke lijst van transacties.
 5. Niet geschikt om SLA afspraken te meten.
 6. Beperkte historische rapportages.
 7. Inherent aan de methodiek van Synthetic User Transaction Monitoring: het kan tijdsintensief worden bij complexe transacties


Conclusie(s)

SolarWinds heeft een sweet spot aangeboord door met een laagdrempelige Synthetic End User Monitor (SEUM) op de markt te komen. De meeste producten die dergelijke functionaliteit bieden zijn aanzienlijk duurder dan de instapkosten waar SolarWinds mee begint. De reden dat andere producten duurder zijn ligt in het feit dat zij aanmerkelijk uitgebreider (volwassener) en al langer op de markt zijn. Een algemeen nadeel van SEUM (ook de andere leveranciers) is dat de te monitoren applicaties (en transacties) onderhouden moeten worden.

Klaagt een gebruiker over een applicatie, dan is het dus mogelijk dat de monitoring van de applicatie een prima performance toont, alleen de transacties die deze gebruiker uitvoert worden niet gemeten.

Het alternatief voor SEUM in de categorie End2End User Monitoring is gebruik te maken van een appliance die automatisch de applicaties, locaties en transacties in kaart brengt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Applicatie Performance Monitoring, neem dan contact met ons op.